Oprjocht
Het onverwachte overlijden van mijn vader bracht me afgelopen december voor een wat langere periode terug naar de plek waar ik ben opgegroeid: Sneek. Alwaar mijn zus en ik, in die absurde tijd, de mensen die dicht bij mijn ouders staan nog beter leerden kennen. Mensen die door roeien en ruiten voor je gaan. Vrienden van je ouders die ook als je eigen vrienden voelen. Zo.
lees meer
The gift that keeps on giving
De auto waarin ik rijd, is een ontzettende Niemendal. Vlees nog vis. Maar hij rijdt, altijd. En dat is waar het mij om gaat. Maar goed, als ik eerlijk ben zou ik ook best een beetje goede sier willen maken met mijn wheels. Dus bespreek ik dit onderwerp bij tijd en wijle met een goede vriend. Over zijn auto; een smaragdgroene youngtimer Chevrolet pick-up, grijs kenteken en rijdend op LPG, spreekt hij altijd de volgende woorden: ‘it’s a gift that keeps on giving’.
lees meer
what's not to lykke
Mijn vriend had een keer een goed restaurant voor ons uitgezocht. Vol verwachting nam hij me mee. Maar toen ik voor het raam van de zaak stond en naar binnen keek, heb ik iets gedaan wat je natuurlijk eigenlijk niet kunt maken. Ik vroeg of we ergens anders konden eten omdat ik wist dat het interieur me zo in de weg zou gaan zitten, dat het onmogelijk was om van de avond en mijn eten te genieten. Begrijp me niet verkeerd, het interieur van een restaurant hoeft helemaal niet fancy te zijn. Zo lang het maar warmte en gezelligheid uitstraalt.
lees meer
Onhandige obstakels in je plattegrond? Doe er iets mee!
Een grijns van oor tot oor. Zo’n moment dat je ergens binnenkomt en volledig omver wordt geblazen. Dat overkwam ons toen we in Londen ‘The Ned’ bezochten; een voormalig bankgebouw uit de jaren ’20, verbouwd tot groot hotel, tien restaurants en private clubs. Met robuuste groenmarmeren kolommen en klassiek donker hout ademt deze plek de sfeer van de roaring 20’s. De ontwerpers liepen bij het maken van de indeling tegen de vreemdste beperkingen en obstakels aan. Vroegere bankloketten, een privélift, een ronde verhoging midden in de belangrijkste ruimte. Uiteindelijk hebben ze van al deze elementen een voordeel gemaakt.
Waarom oneffenheden juist karakter geven aan een gebouw De karakteristieke bankloketten die moesten blijven staan, zijn nu sfeervolle lange tafels om aan te...lees meer
Écht authentieke plekken? Ze zijn nog te vinden!
Iedere plek, van winkel tot hotel heeft zijn eigen specifieke verhaal te vertellen, voortkomend uit bijvoorbeeld de historie van een pand, een naam of de identiteit van een bedrijf of ondernemer. Om zo’n verhaal te vinden, moet je moeite doen, je echt verdiepen en al je zintuigen aan het werk zetten. Helaas zie je tegenwoordig steeds meer ruimtes ontstaan waar het design is gebaseerd op simpelweg copy-paste. Worden er trends gevolgd waardoor non plekken ontstaan zonder DNA, zonder eigen identiteit.
Hoe creëer je plekken met een langere houdbaarheidsdatum? Gelukkig zijn er nog steeds ontwerpers die in een verhaal duiken en plekken met een ziel creëren. Iemand die voor ons hierin uitblinkt, is de Engelse ontwerpster Ilse Crawford. [Misschien ken je haar...lees meer
Bosbaden in je kantoor
Zelf ben ik nauwelijks in staat om een plant in leven te houden, maar groeiend groen en iedere zaterdag verse bloemen maken me extreem gelukkig. Het maakt dat ik regelmatig opnieuw naar een tuincentrum moet om de overleden plant te vervangen voor een fris, groen, jong ding. Zo’n bezoek aan een tuincentrum levert dan ook stelselmatig een paar nieuwe planten op voor mijn tuin. Waar ik nog altijd onder de knie probeer te krijgen hoe je die een heel seizoen lang kan laten bloeien. En niet alleen drie weken per jaar. Het boek van Piet Oudolf dat in mijn kast staat, ten spijt. Gelukkig houdt Caroline de planten op onze studio in leven. Groen heeft namelijk een bewezen heilzame werking...lees meer
Een clubhuis met nunchi
In deze onwerkelijke tijd waarin we allemaal veel vanuit huis werken en hard aan het bedenken zijn hoe we weer iets van ons vorige leven kunnen oppakken, gaf ik eindelijk gehoor aan een langgekoesterde droom. ’s Morgens om 7 uur mijn dag te beginnen met een wandeling. Dat lukt nog altijd vaker níet dan wel. Maar daar gaat het nu niet om. Tijdens zo’n wandeling luister ik regelmatig naar Blinkist. Een app waarin duizenden populaire boeken te vinden zijn in verschillende categorieën zoals wetenschap, productiviteit en persoonlijke groei.
lees meer
Omarm je omgeving en haar lokale makers
Onlangs sprak ik vrienden die al drie generaties lang een banketbakkerij bestieren op de Nieuwendijk in Amsterdam. Van der Linde opende in 1937 haar deuren en is een begrip in de stad. Een plek waar Amsterdammers uit alle hoeken van de stad naartoe komen voor het slagroomijs, maar ook om er hun mergpijpjes en slagroomtruffels te halen. Nu deze mensen hun wijken niet meer uitkomen, wordt één ding ineens heel duidelijk: de binnenstad van Amsterdam kent nog nauwelijks originele bewoners. Waarom buurtgevoel belangrijk is in een stad.
lees meer
Studio B29 in Amsterdam-West
Met heel veel plezier rijd ik op werkdagen naar studio B29, een verzamelgebouw waarbinnen het kantoor van Pubblik&Vos is gehuisvest. En dan bij voorkeur op de fiets via de Haarlemmerstraat en het Westerpark. Onze studioruimte is een gaaf industrieel gebouw met hoge plafonds, veel daglicht en heel veel sfeer - de kou in de winter en ongewenst bezoek van hier en daar een muis daargelaten. De mensen die er rondlopen en het feit dat we met het Pubblik&Vos-team worden omringd door onze boeken, materiaalstalen, tekeningen en het creatieve werk van onze medehuurders, zijn een feest. De gesprekken die we met elkaar voeren, waardoor je soms een inkijkje krijgt in een wereld die je niet kent en die je kijk op...lees meer
Werk aan de winkel
Een zeer dierbaar iemand in mijn leven is, tot groot verdriet van heel veel mensen, overgeleverd in de handen van medisch specialisten. Als talentvol architect in de dop, bezig met haar afstuderen aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, neemt zij haar eigen situatie en ervaring als uitgangspunt voor haar afstudeerproject. Met het idee dat je, als je in een ziekenhuiskamer ligt, kwetsbaar en overgeleverd aan anderen, toch de regie in eigen handen kunt houden. De belangrijkste woorden uit haar afstudeerproject zijn; gelaagdheid, subtiele grenzen, zachte overgangen, zelfbeschikking en vrijheid. Vanaf de kamer naar de stad en vanaf de stad naar de kamer.
lees meer
De ideale plek voor onze oren
Het is logisch om een ontwerp te benaderen vanuit esthetiek. Neem voor het gemak een restaurant; de ruimte kan indrukwekkend zijn, de stoelen comfortabel, de kunst aan de muur met veel zorg samengesteld en de verlichting precies goed. Maar dan probeer je een gesprek te voeren met je tafelgenoten en blijkt dat je elkaar niet kunt verstaan vanwege de beroerde akoestiek. Het is iedereen vast een keer overkomen. Je raakt gedurende de avond geïrriteerd en aan het eind van de avond ben je kapot. Een ruimte moet dus ook aangenaam zijn voor je oren. De klank moet kloppen. Waar moet je dan op letten, vraag je je nu misschien af, en hebben jullie tips? Jazeker! En wie weet zijn ze...lees meer
Hi my name is Andy
Een herkenbare zin voor mensen met een account op Headspace, aangezien iedere sessie op dit digitale platform steevast begint met de stem van één van de oprichters: Andy Puddicombe, een voormalige boeddhistische monnik. Mocht je Andy niet kennen; hij geeft geleide meditaties en zijn TED Talk 'All It Takes Is 10 Mindful Minutes', over de voordelen van iedere dag tien minuten mediteren, is al door meer dan zes miljoen mensen bekeken.
lees meer
Het is druk om me heen maar toch voel ik me soms eenzaam
Het is logisch om een ontwerp te benaderen vanuit esthetiek. Neem voor het gemak een restaurant; de ruimte kan indrukwekkend zijn, de stoelen comfortabel, de kunst aan de muur met veel zorg samengesteld en de verlichting precies goed. Maar dan probeer je een gesprek te voeren met je tafelgenoten en blijkt dat je elkaar niet kunt verstaan vanwege de beroerde akoestiek. Het is iedereen vast een keer overkomen. Je raakt gedurende de avond geïrriteerd en aan het eind van de avond ben je kapot.
lees meer
Een ervaring die voor altijd in mijn geurgeheugen is opgeslagen
Er zijn van die momenten in je leven dat je totaal onverwacht écht wordt geraakt. Momenten waar je even heel helder voor ogen hebt wat voor jou belangrijk is. Tijdens 3 Days of Design in Kopenhagen had ik zo’n ervaring. Los van het feit dat het een genot was om met een groep leuke mensen in Kopenhagen te zijn, de energie van die stad te voelen en binnen te wandelen bij de ateliers en kantoren van o.a Frama, Muuto, Kvadrat, Menu en &tradition.
lees meer
Hotelkamer van de toekomst: smart of sfeervol?
Een hotelkamer voorzien van een afstandsbediening waarmee gordijnen open en dicht gaan, het licht aan en uit gaat of van rood naar geel verandert. It ain’t for me. De ervaring leert dat ik na een uur met het stoom uit mijn oren te hebben geprobeerd om de boel uit en dicht te krijgen, met een veel te hoge hartslag in bed lig. Met het licht nog aan en de gordijnen open. Maar ik weet dat er mensen zijn die het helemaal het einde vinden en ook dat we op dit gebied nog maar net zijn begonnen.
lees meer
Hoe mijn zoon aan het laatste voetbalplaatje voor zijn boek kwam
Ik woon met mijn gezin op IJburg, een nieuwbouwwijk in Amsterdam. Een wijk opgebouwd uit blokken met verschillende vormen van wonen voor een diverse doelgroep. In ons blok staat ook een complex voor senioren. Met een aantal van hen hebben wij als gezin een enorm leuk contact. Het zijn mensen die nog midden in het leven staan. Amsterdammers met humor en de meest fantastische verhalen over vroeger.
lees meer
Home away from home
Soho House. Al ruim twintig jaar is hun missie onveranderlijk: een comfortabel thuis bieden aan leden, een ‘home away from home’. Tegenwoordig is een huiselijk interieur bijna een leeg begrip, maar Soho House was haar tijd ver vooruit. Hun eerste huis in Londen dateert uit ’95 en inmiddels zijn er meer dan twintig huizen over de hele wereld. Niet alleen in de stad, maar ook aan het strand en op het platteland.
Onlangs opende bijvoorbeeld [Soho Farmhouse] https://www.sohofarmhouse.com/; een omgebouwde oude boerderij in Oxfordshire. Zeg nou zelf...
lees meer
De kunst van licht
Iemand van 65 jaar heeft ruim drieënhalf keer zoveel licht nodig als iemand van 25. Slagers voegen rood toe aan hun verlichting om hun vlees er smakelijker uit te laten zien. En de kleur van licht is van invloed op werkprestaties. Blauw zorgt voor meer productiviteit en geel roept een intieme sfeer op voor creativiteit. Er zijn zelfs culturele verschillen in het gebruik van licht. Zo zie je in koude, noordelijke landen veel kaarslicht om letterlijk een warme sfeer te scheppen, terwijl warme landen met TL de ruimtes kouder laten lijken. Verlichting is dan ook een essentieel onderdeel van je ontwerp en kan je concept maken of breken. Sterker nog: je zou vanuit verlichting je concept kunnen starten.
Benieuwd naar de...lees meer
Beige is het nieuwe wit
Wanneer je van een plattegrond (een 2D-ontwerp) de vertaalslag maakt naar een 3D-ontwerp is het goed om volgens een bepaalde volgorde te werken. En te starten met de basis; een neutraal pallet met een goede afstemming van vloeren, wanden en plafonds. En denk dan niet dat het wit schilderen van je wanden een neutraal beeld oplevert! Want een witte ruimte is eigenlijk heel onecht. Het is te perfect. Het zijn juist de natuurlijke kleuren en materialen zoals beige, grijzen, beton, hout en bijvoorbeeld leemstuc die een prettige ondergrond vormen en zo alle ruimte bieden voor objecten, meubels en kunst. Deze basis biedt mogelijkheden tot eindeloze invullingen: we lichten graag twee ontwerpbenaderingen voor je uit.
Tijdloos of juist tijdelijk?
Om echt richting aan...lees meer
Ergens moet het zijn
Van creatieve broedplaats tot hotellobby, van buurthuis tot bibliotheek en van park tot luchthaven; publieke plekken zijn er in allerlei soorten en maten. Het zijn de oases van de stad. De Amerikaanse socioloog Ray Oldenburg heeft er een naam voor bedacht: 3rd places. Ze functioneren als ontmoetingsplekken, om er te werken, als bronnen voor creativiteit en inspiratie. Zo’n 3rd place is heel belangrijk voor een gezonde samenleving. Ze bevorderen cohesie, brengen mensen nader tot elkaar in plaats van groepen te isoleren. Daarom moeten ze interessant en toegankelijk zijn voor iedereen. Maar hoe zorg je daarvoor?
Welke ingrediënten heeft een goede publieke ruimte nodig? Ray Oldenburg schreef er een invloedrijke boek over: ‘The Great Good Place: Cafes, Coffee Shops, Bookstores, Bars, Hair...lees meer
Hoe maak je van jouw hotel, restaurant of kantoor een favoriete plek
Iedereen weet dat een hotel meer is dan een aantal kamers met bedden, net zoals een restaurant meer is dan wat tafels met stoelen. Maar wat maakt een hotel nou tot die speciale plek waar je steeds naar terugkeert? Waarom wordt een restaurant of kantoor een favoriete plek om te zijn? En hoe krijg je mensen over de vloer die je graag wilt hebben?
lees meer
Weg met het schrijven van die offerte terwijl je de was aan het opvouwen bent
Steeds meer zzp’ers en freelancers verruilen het werken aan de keukentafel of in rumoerige koffietentjes voor een coworking space. Geen duur kantoorpand, maar een flexibele of vaste werkplek, in een goed functionerende omgeving met veel praktische voordelen. Je maakt er gebruik van bestaande infrastructuur: zoals een goeie printer, snel internet en soms een receptioniste. Maar veel belangrijker; je komt gelijkgezinden tegen. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij, zodat je elkaar verder kunt helpen. Een waardevolle netwerkplek, die creativiteit, innovatie en kennisuitwisseling stimuleert. Misschien is het wel de plek waar je je nieuwe compagnon tegenkomt, zoals bij Marjolein en Tessa gebeurde: ooit Pubblik en Tessa Vos en nu Pubblik&Vos ;-)
lees meer
no man s land dit is geen blog voor mannen
Denk lichtroze wanden, knusse lounge hoekjes, extra ruime toiletten en een grote bibliotheek, vol met boeken van vrouwelijke schrijfsters (uiteraard op kleur in de kast gezet). En een eigen glossy die luistert naar de titel 'NO man’s land'(https://www.the-wing.com/nomansland). Welkom in de wereld van de women only werkplekken Overal ter wereld komen ze tevoorschijn: de women-only coworking spaces. Seattle's The Riveter, Toronto's Make Lemonade, London's AllBright, en The Paper Dolls in Los Angeles openden allemaal afgelopen jaren hun deuren. Na de coworking trend die we in onze vorige blog beschreven, gaat een werkplek exclusief voor vrouwen nog een stapje verder. Tijdens onze research over coworking kwamen we opvallend vaak de naam The Wing tegen; een plek exclusief voor vrouwen, met een...lees meer