Zelf ben ik nauwelijks in staat om een plant in leven te houden, maar groeiend groen en iedere zaterdag verse bloemen maken me extreem gelukkig. Het maakt dat ik regelmatig opnieuw naar een tuincentrum moet om de overleden plant te vervangen voor een fris, groen, jong ding. Zo’n bezoek aan een tuincentrum levert dan ook stelselmatig een paar nieuwe planten op voor mijn tuin. Waar ik nog altijd onder de knie probeer te krijgen hoe je die een heel seizoen lang kan laten bloeien. En niet alleen drie weken per jaar. Het boek van Piet Oudolf dat in mijn kast staat, ten spijt. Gelukkig houdt Caroline de planten op onze studio in leven. Groen heeft namelijk een bewezen heilzame werking en ons kantoor staat er vol mee.

 

Het effect van planten op ons leven

De afgelopen decennia zijn we de connectie met de natuur behoorlijk kwijtgeraakt. Vooral omdat we ons hebben ontwikkeld tot een wezen die het grootste deel van de tijd binnen vier muren doorbrengt. Terwijl we diep van binnen weten dat we ons beter voelen als we ons vaker omringen met groen. In deze Covid-19 periode wordt dat extra duidelijk; veel mensen gaan eindelijk weer het bos of het park in om te wandelen en te sporten. Of pakken het tuinieren weer op. We voelen en masse de heilzame werking van buiten zijn.

Niets nieuws onder de zon

Planten en welig groen zijn al zo lang als de mensheid bestaat belangrijk in ons leven. Drieduizend jaar geleden stonden de Chinese terrassen al vol met planten in potten. En de beroemde hangende tuinen van Babylon zijn nog veel ouder. Destijds was met name de voedingswaarde en medicinale werking van planten belangrijk.

Van kamerplant naar welbevinden

Pas begin 19e eeuw werd het mode planten te kweken vanwege decoratieve en praktische redenen. Halverwege de 20e eeuw verscheen de kamerplant in de meeste woningen en sinds de opmars van de kantoortuin zijn planten onderdeel van de kantoorinrichting, als decoratie. Dat planten een gunstig effect hebben op de prestaties en het welbevinden van het personeel en daarmee bijdragen aan hun productiviteit is nog niet zolang bekend.

Bosbaden

In Japan zijn ze zich al veel langer bewust van de positieve effecten van groen op de gezondheid. Volgens hen is je begeven in het groen dé manier om te ontstressen: ze noemen dit shinrin-yoku, oftewel meditatief wandelen in het bos. Shinrin-yoku betekent letterlijk 'baden in de atmosfeer van een bos, oftewel bosbaden: je onderdompelen in de natuur.

Heilzame onderdompeling

Het idee is dat je je heel bewust en langzaam door het bos beweegt, terwijl je probeert alles in je op te nemen. Volgens Japanners is dit heilzaam, omdat zich grote hoeveelheid natuurlijke oliën in het bos bevinden. Deze zogenaamde phytonciden worden door planten en bomen afgescheiden als afweer tegen insecten, dieren en micro-organismen en dienen ook als geurboodschappen tussen planten onderling.

Positieve invloed op immuunsysteem

In Japan is de afgelopen decennia uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van phytonciden op het immuunsysteem. Zo bleek dat de antistoffen die witte bloedcellen aanmaken, de zogenaamde natural killer cells, aanmerkelijk toenamen bij mensen die werden blootgesteld aan concentraties phytonciden zoals die in het bos aanwezig zijn.

Goed voor humeur

En niet alleen de lucht van planten, ook die van aarde is goed voor je. Daarin huist namelijk de bacterie Mycobacterium vaccae, die neuronen gelinkt aan je immuunsysteem activeert. Prettige bijkomstigheid: je krijgt er ook nog een goed humeur van. Een onderzoek van Stanford University (2015) toont aan dat een simpele wandeling in de natuur het risico op depressie verlaagt.

Effect van kantoorplanten

Maar hoe zit het nu met planten in onze kantoren, hebben deze ook een heilzame werking? Uit onderzoek blijkt dat veel kamerplanten het vermogen hebben om bijna alle vervuilende stoffen in de lucht te absorberen en te filteren. Zo dragen ze bij aan de verbetering van het binnenmilieu. Denk aan stoffen die vrijkomen van verf, lak, tapijten, schoonmaakmiddelen en printers. Daarnaast verdampen planten water en bevochtigen de lucht. Ook kunnen ze zorgen voor een verbetering van de akoestiek.

Goed voor productiviteit en gezondheid

Planten hebben meetbaar positieve effecten op de prestaties van de werknemers die er vlakbij zitten. Volgens een onderzoek van bedrijfspsycholoog Robertson Cooper naar ’Hoe natuurlijk design het kantoor kan verrijken’ worden medewerkers 15% productiever wanneer er een groene plant en zonlicht in de buurt is. Ook voelen ze zich prettiger en ervaren minder stress in een plantrijke omgeving. Groenere werkplekken leiden gemiddeld tot 14% minder verzuim! Niet alleen zijn de medewerkers gelukkiger, maar ook fysiek gezonder. Uit een Indiaas onderzoek naar luchtkwaliteit binnenshuis bij het gebruik van planten blijkt dat mensen significant minder hoofdpijn hebben, minder oogirritaties, minder droge hoest en verkoudheid en minder last van astma.

Groen voor meer levensgeluk

Kortom: investeer in groen en je krijgt er blije medewerkers voor terug! In een tijd dat de omgeving om ons heen snel verandert, het tempo van onze steden hoger ligt dan ooit en onze werktijden langer zijn, is een groene omgeving van een niet te onderschatten waarde voor ons levensgeluk. Dus laten we meer tijd in onze prachtige bossen gaan doorbrengen en vooral blijven werken aan het vergroenen van onze steden, huizen en werkplekken.

Zoveel planten, zoveel eigenschappen

Niet alle planten nemen vervuilende stoffen even goed op. Elke soort heeft ‘voorkeuren’ als het gaat om de luchtverontreinigende materie die wordt gefilterd. Bladoppervlak, vorm, dichtheid en chemische samenstelling zijn allemaal factoren die een rol spelen bij de opname. Een bedrijf dat veel verstand heeft van groen in de kantooromgeving is Moss Amsterdam. Via deze link geven ze een korte cursus: welke plant doet wat!