Steeds meer zzp’ers en freelancers verruilen het werken aan de keukentafel of in rumoerige koffietentjes voor een coworking space. Geen duur kantoorpand, maar een flexibele of vaste werkplek, in een goed functionerende omgeving met veel praktische voordelen. Je maakt er gebruik van bestaande infrastructuur: zoals een goeie printer, snel internet en soms een receptioniste. Maar veel belangrijker; je komt gelijkgezinden tegen. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij, zodat je elkaar verder kunt helpen. Een waardevolle netwerkplek, die creativiteit, innovatie en kennisuitwisseling stimuleert. Misschien is het wel de plek waar je je nieuwe compagnon tegenkomt, zoals bij Marjolein en Tessa gebeurde: ooit Pubblik en Tessa Vos en nu Pubblik&Vos ;-)

Welcome to the gig economy
Inmiddels zijn er al meer dan 14.000 coworkingplekken wereldwijd. Iets dat volledig past bij het tijdsbeeld van de zogenaamde ‘gig economy’; een maatschappij die drijft op tijdelijke en flexibele banen, uitgevoerd door zzp-ers, freelancers, start-ups en kleine bedrijven. Deze ontwikkeling ondermijnt de traditionele economie met haar vaste fulltime medewerkers en past beter bij onze flexibele lifestyle.

Van collega naar co-collega
Daarnaast speelt er nog iets anders. Al die freelancers die online werken waar ze maar willen, hebben uiteindelijk ook behoefte aan écht contact; mensen zijn nou eenmaal sociale wezens. In coworking spaces kent men elkaar: je bent elkaars co-collega’s en vormt een community. Je drinkt samen de champagnefles leeg als er een klus is binnengehaald. Of blaast even stoom af wanneer dingen anders lopen dan gepland.

Coworking in Amsterdam
En de groei van het aantal zelfstandigen zit nog steeds in de lift. Nederland telt er inmiddels ruim één miljoen, een aantal dat blijft stijgen. Coworkplekken worden daarom steeds belangrijker en je vindt ze dan ook op de beste locaties, met de mooiste interieurs. In Amsterdam vind je momenteel coworking plekken bij Spaces, B. Amsterdam, Tribes, Zoku, TQ, WeWork en The Thinking Hut. Super werkplekken waar tevens events, borrels en meetings worden georganiseerd. Meer en meer vind je hier faciliteiten gericht op behoeften van gebruikers. Eigenlijk is coworking de nieuwe standaard geworden van wat jonge professionals willen en verwachten.

Welkom in Sydney, New York en Los Angeles
En die verwachting is hoog! In het Australische Sydney kun je terecht bij Paramount; een bijzonder high end, elegant en luxe coworking waar het interieur refereert aan het rijke officedesign van de jaren ’50. De service is optimaal: je vindt er een fulltime conciërge en een goed gevulde whiskykast in de boardroom! Of neem de coworking membersclub NeueHouse in Los Angeles; een club voor o.a. de entertainment, fashion en muziekwereld, en bekend vanwege de spraakmakende programmering. Ben je op zoek naar een coworking plek alleen voor vrouwen, dan kun je terecht bij The Wing in New York. Hun roots ligt in de vrouwenbeweging en zij streven vooruitgang van vrouwen na door een sterke community te creëren.

Nieuwe standaard voor bedrijven
Serious business dus, die coworking spaces. Je ziet dat de trend zich uitbreidt binnen grotere bedrijven. In hun eigen kantoren zijn ze op zoek naar de sfeer en het concept van co-working om jong talent te kunnen aantrekken en behouden. Er zijn zelfs bedrijven die gebruik maken van externe (co)werkplekken om medewerkers te laten netwerken en ze tot frisse inzichten te laten komen in een andere omgeving dan het hoofdkantoor.

Lobby WTC
Een voorbeeld hiervan is het interieurontwerp dat we, net voor de zomer, voor de centrale hal van WTC Amsterdam hebben opgeleverd. Voorheen een grote, tochtige ruimte met een aantal zwarte banken en vooral veel onbenutte vierkante meters. Nu een omgeving die wordt ‘bewoond’ door mensen uit het hele gebouw én mensen van buitenaf. En dat geeft leven in de brouwerij. Het is een omgeving om lekker te werken, koffie te drinken en te ontmoeten. Ons ontwerpbureau heeft sterke roots in de hospitality branche; het ontwerpen van cafés en restaurants. Dat aspect nemen wij mee in al onze ontwerpen. Hierdoor worden kantoren en lobby’s van grote kantoorgebouwen ook gastvrije ruimtes. Dat voel je. Het maakt dat mensen er graag zijn!

Co-working spaces are starting to shape the way people do business!