In deze onwerkelijke tijd waarin we allemaal veel vanuit huis werken en hard aan het bedenken zijn hoe we weer iets van ons vorige leven kunnen oppakken, gaf ik eindelijk gehoor aan een langgekoesterde droom. ’s Morgens om 7 uur mijn dag te beginnen met een wandeling. Dat lukt nog altijd vaker níet dan wel. Maar daar gaat het nu niet om. Tijdens zo’n wandeling luister ik regelmatig naar Blinkist. Een app waarin duizenden populaire boeken te vinden zijn in verschillende categorieën zoals wetenschap, productiviteit en persoonlijke groei.

Via deze app hoorde ik over het Koreaanse begrip nunchi; een subtiele Koreaanse ‘kunstvorm’ van het lezen van andermans gedachten en gemoedstoestand om zo tot harmonie en connectie te komen.

Kantoorgebouwen zijn fysieke ruimtes, maar bovenal sociale ruimtes Nunchi is het vermogen om te zien of te voelen wat er om je heen gebeurt en om voortdurend aannames opnieuw te ijken op basis van veranderingen in je omgeving. Zou het niet waardevol zijn om, naast alle praktische manieren die nu worden bedacht om straks weer samen naar kantoor te kunnen, een vorm van nunchi mee te nemen naar onze werkplek?

Productief, creatief en succesvol
Onze werkplek is de plek waar je de mensen met wie je samenwerkt ook daadwerkelijk ontmoet. Je merkt in deze periode van afstand hoe belangrijk dat is. Laatst zei relatietherapeut Esther Perel het heel treffend in De Volkskrant: “de kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven. Dat is zo in je privéleven maar evengoed op de werkvloer. Om productief, creatief en succesvol te kunnen zijn, moet de relatie met ons werk en met de mensen met wie we werken, goed zijn.”

Belang van het ‘clubhuis’
Natuurlijk bespaart het werken op afstand veel (voornamelijk reis-) tijd en is het voor nu een redelijk werkbare oplossing. Maar in onze ogen is het ook noodzakelijk om straks weer naar je bakstenen centrum, je ‘clubhuis’ te gaan. De plek waar je naar toe komt om je collega’s te zien. Tenslotte zijn mensen sociale wezens en is het fijn om met elkaar te kunnen sparren en van elkaar te leren. Persoonlijk contact blijft daarin essentieel.Waarbij het dus óók gaat over hoe je straks binnen je kantoorpand met elkaar omgaat. Dat je de ander straks bewust de ruimte geeft.

Ruimte als belangrijke eenheid
Een kamer of kantoorgebouw is veel meer dan een fysieke ruimte; het is bovenal een sociale ruimte. En als het gaat om het toepassen van nunchi in het dagelijks leven is de ruimte de belangrijkste eenheid. Met andere woorden, het object van waarneming mag niet slechts een persoon zijn - het zou de hele kamer moeten zijn en hoe iedereen daarin interageert. Elke kamer heeft een sfeer die van moment tot moment kan veranderen en schommelen. Ook hier bestaat in Korea een woord voor: boonwigi, de sfeer van de ruimte of het wellnessniveau. Iedereen in de ruimte voegt iets toe aan deze boonwigi. Dus als iemand handelt zonder nunchi dan vermindert de sfeer de boonwigi van de hele kamer.

Creer een gevoel van samenhorigheid en verbondenheid
Hoe voeg je een vorm van nunchi toe aan je kantoorgebouw? Je kunt dit doen door plekken in te richten voor bewustwording. En een gewoonte in te bouwen om in je dagelijkse routine even stil te staan en aandacht te besteden aan jezelf, de omgeving en de ander in die omgeving. Zo’n moment van ‘verstilling’ ligt ten grondslag aan veel van de belangrijkste regels van de nunchi-etiquette. Een nunchi-regel schrijft voor dat je, voordat je een kamer binnengaat, je geest moet legen. Alleen dan kun je nauwkeurig je omgeving en de mensen daarin observeren.

Mindset bewust instellen
In Aziatische landen bestaat een systeem waarbij het wassen van je handen is gelinkt aan je toegangspasje. Als je je handen desinfecteert met een systeem dat via infrarood aan dat pasje is gekoppeld, krijg je toegang tot het gebouw. Zo kom je het gebouw binnen met schone handen en is daar ook meteen je mindset op ingesteld. Het maakt dat je de dag bewust start. Met nunchi.