Denk lichtroze wanden, knusse lounge hoekjes, extra ruime toiletten en een grote bibliotheek, vol met boeken van vrouwelijke schrijfsters (uiteraard op kleur in de kast gezet). En een eigen glossy die luistert naar de titel 'NO man’s land'(https://www.the-wing.com/nomansland). Welkom in de wereld van de women only werkplekken Overal ter wereld komen ze tevoorschijn: de women-only coworking spaces. Seattle's The Riveter, Toronto's Make Lemonade, London's AllBright, en The Paper Dolls  in Los Angeles openden allemaal afgelopen jaren hun deuren. Na de coworking trend die we in onze vorige blog beschreven, gaat een werkplek exclusief voor vrouwen nog een stapje verder. Tijdens onze research over coworking kwamen we opvallend vaak de naam The Wing tegen; een plek exclusief voor vrouwen, met een interessant verhaal dat we graag willen delen.

Geïnspireerd op #MeToo en Women's Marches The Wing is gestart in New York en komt uit de koker van oprichters Lauren Kassan en Audrey Gelman. "In het licht van de #MeToo beweging en de Women's Marches in de VS, komt de wereld erachter dat vrouwen een krachtige collectieve stem kunnen laten horen. Met verhalen die impact en verandering veroorzaken,” vertelt Gelman. Sommigen zijn van mening dat het indelen van mensen naar geslacht juist ongelijkheid in de hand werkt, maar de oprichters en leden van de women only coworking vinden juist dat ze een belangrijke stap zetten richting gendergelijkheid, en evenwicht in de werkomgeving.

Multifunctionele plek die aanzet om de wereld te veroveren
De missie van The Wing is om vrouwen samen te brengen om zo de professionele, maatschappelijke, sociale en economische vooruitgang van vrouwen te stimuleren, aldus de oprichters. Hun idee is gebaseerd op de vrouwenbeweging die in de 19e/20e eeuw in New York werd gevormd door baanbrekende vrouwen die elkaar aanmoedigden. In 1930 had je meer dan zeshonderd van dergelijke groepen in New York City. Met The Wing proberen ze nieuwe kansen, ideeën en gesprekken te stimuleren, met als uitgangspunt meer mobiliteit en welvaart voor de vrouw. Het is een multifunctionele plek waar vrouwen kunnen werken om dingen voor elkaar te krijgen, en waar ze zich kunnen opladen, klaar om de wereld te veroveren.

Girls doing what the fuck they want in 2019
De New Yorkse ontwerpster Chiara De Rege werd gevraagd het interieur te ontwerpen; een tijdloze, gewaagde, grappige, maar ook professionele ruimte. Historisch gezien zijn social clubs erg donker – met veel donker hout en leer etc. The Wing slaat een andere richting in door te kiezen voor een lichte, warme vrouwelijke stijl. Vandaar dat de wanden en betonvloeren zijn gekleurd in ‘Wing pink’ roze. De lichte eiken vloeren maken het een warme en gezellige werkplek. Bij binnenkomst word je ontvangen aan een afgeronde balie met een merchandise store waar je grappige hebbedingetjes kunt kopen, zoals een sleutelhanger met de tekst: “Girls doing what the fuck they want in 2019”.

Franjes, plaids, bont en vlechtwerk
Ronde vormen zijn een rode draad in hun interieur; van de stoelen, tot de sofa’s en de hoeken aan de tafels, er is nauwelijks een rechte hoek te bekennen. Kenmerkend zijn de ronde bogen, die onder andere privé en open werkplekken van elkaar scheiden. De meeste werkplekken zijn loungeplekken; luxe stoelen en sofa's in contrasterende pasteltinten, juweeltonen en bosgroen. Andere bijzondere details zijn de berkenpanelen langs de muren en de terrazzo-tafels met roze en groene stoelen, opgevrolijkt met franjes, plaids, bont en vlechtwerk. Ook zijn er muren afgewerkt met zelfontworpen behang (door Joana Avillez) met illustraties van beroemde vrouwen uit Brooklyn tegen een zacht zalmroze achtergrond. En er hangt een eclectische kunstcollectie waar een kenner alleen van kan dromen, bestaande uit werk van, hoe kan het ook anders, uitsluitend vrouwelijke kunstenaars.

Van borstvoeding tot vintage fotohokjes
Grote ruimtes zijn opgedeeld in verschillende lounge gedeeltes, en elke locatie heeft iets unieks, zoals een ‘locker room style beauty space’ en borstvoedingsruimte. Een ‘freak out room’ - voor een powernap, meditatie, of iets anders waar je behoefte aan hebt. Daarnaast is er een podcastruimte voor live radio-opnames, een vintage fotohokje en een wellness plek. Of wat dacht je van verstopte belhokjes achter boekenkasten die kunnen openzwaaien. "We really want our members to have access to both public and more private spaces for working, getting ready, and having business meetings", aldus Kassan. Vers van de pers is [‘Little Wing’] (https://www.the-wing.com/the-little-wing), een kinderopvang om het werkende moeders gemakkelijk te maken.

Bijzondere initiatieven In een grote open ruimte worden meetings georganiseerd voor lezingen, filmscreenings en evenementen. De plek is flexibel qua inrichting en ziet er overdag en ’s avonds geheel anders uit. Hier worden leden aangemoedigd hun stem te laten horen over sociale kwesties. Er is zelfs een speciale werkbeurs in het leven geroepen voor mensen die werken in sectoren die momenteel ondervertegenwoordigd zijn onder hun leden. En wat dacht je van het tijdschrift: No man’s land, met verhalen van vrouwen die iets hebben te vertellen, zonder iets te willen bewijzen…

Op ontdekkingstour door Londen
Een lidmaatschap voor één locatie kost ruim tweeduizend euro per jaar. Wil je toegang tot alle locaties van The Wing, dan betaal je zo’n vierentwintighonderd euro. Inmiddels zijn er vijf locaties geopend in de VS, waaronder drie in New York en er staan er nog vijf op het punt van openen, onder andere in Toronto en in Londen, wat dichter bij huis.De opening voor The Wing in Londen staat gepland in de zomer van 2019. We zijn inmiddels in contact met The Wing en doen ons uiterste best om straks een rondleiding te krijgen. Mocht dat lukken, dan nodigen we je graag uit om mee te gaan. En als we er toch zijn, dan bezoeken we natuurlijk ook andere interessante concepten. Kijk bijvoorbeeld eens bij The Mortimer House. Maar ook The Ned en Chiltern Firehouse, die we in eerdere blogs al noemden. Deze plekken zijn meer dan de moeite waard.

PS: Ga je met ons mee? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we houden je op de hoogte van onze plannen.