Beige is het nieuwe wit
Wanneer je van een plattegrond (een 2D-ontwerp) de vertaalslag maakt naar een 3D-ontwerp is het goed om volgens een bepaalde volgorde te werken. En te starten met de basis; een neutraal pallet met een goede afstemming van vloeren, wanden en plafonds. En denk dan niet dat het wit schilderen van je wanden een neutraal beeld oplevert! Want een witte ruimte is eigenlijk heel onecht. Het is te perfect. Het zijn juist de natuurlijke kleuren en materialen zoals beige, grijzen, beton, hout en bijvoorbeeld leemstuc die een prettige ondergrond vormen en zo alle ruimte bieden voor objecten, meubels en kunst. Deze basis biedt mogelijkheden tot eindeloze invullingen: we lichten graag twee ontwerpbenaderingen voor je uit.
Tijdloos of juist tijdelijk?
Om echt richting aan je ontwerp te geven, moet je van tevoren bepalen of je iets maakt dat tijdloos is, of het tegenovergestelde: je kiest voor iets tijdelijks.
Combineer verschillende designtijden
Een tijdloos ontwerp ontstaat door letterlijk verschillende designtijden met elkaar te combineren. Een verzameling van stijlen, met veel aandacht voor detail. Denk bijvoorbeeld aan klassieke stijlelementen als 18e-eeuwse Franse deuren, een lambrisering van marmer, of een patroontegelvloer uit de jaren ’20. Heel vertrouwd, omdat we ze overal om ons heen zien. Of neem een fabriekspui van gietijzer met figuurglas, of zo’n iconische stoel uit 1950. Het is gemaakt vanuit ambacht met liefde voor detail. En dat voel je.
Vorm de klassiekers om naar eigentijdse ontwerpen
Deze verfijnde detaillering passen we daarom graag toe, maar vormen het wel om naar een eigen stijl die in deze tijd past. Om een ontwerp nog meer eigen te maken, kun je een contrasterend detail of bijvoorbeeld een rauw randje toevoegen. Hierdoor geef je een ontwerp extra gelaagdheid wat het nog interessanter maakt.
Waar moet je op letten bij een tijdelijk ontwerp?
Je kunt ook voor het tegenovergestelde kiezen: een tijdelijk ontwerp. Wanneer de plek een tijdelijk succes moet zijn; om een statement te maken. In de retail zie je dit vaak, omdat interieurs maar een paar jaar mee gaan met de trend. Zo’n 3D-ontwerp moet juist een afspiegeling van de tijd zijn, heel eigen en uitgesproken. Zoals bijvoorbeeld Mama Kelly in Amsterdam. Een super hip kip- en kreeftrestaurant, volledig in modekleur roze.
Perfect is saai!
Of je nu voor tijdloos of tijdelijk gaat, het is mooi om gelaagdheid aan te brengen in je materialen door verschillende structuren en texturen te combineren. De juiste materiaalkeuze kan je ontwerp enorm versterken en je verhaal kracht bij zetten. Zo hebben we voor een café in Amsterdam - The Walter Woodbury bar, een plek geïnspireerd op een man met een liefde voor het eiland Java - een wand van oude sigarenmallen gemaakt en van houten bioscoopzittingen een vloer gelegd. De typische geur van de mallen en het gebruikte hout waar her en der een hoekje miste, bracht het ontwerp tot leven en paste perfect bij het verhaal.
Als het je lukt een ongedwongen 3D-ontwerp neer te zetten, durven mensen ergens neer te ploffen, in plaats van dat ze bang zijn een kras te maken op een maagdelijk witte wand. Een perfecte beleving mist spontaniteit en voelt als een porseleinkast. Perfectie is saai, het mist beleving en de uitnodiging om in een ontwerp te gaan leven.
Wij zijn fan!
Meesters in het gebruik van materialen zijn de verschillende ontwerpers van de Aesop stores, een Australisch merk voor zeep. Elke winkel is geïnspireerd en gebouwd met één materiaal in de hoofdrol. Daardoor zijn alle winkels, verspreid over de hele wereld, unieke kunstwerkjes.