Hi my name is Andy
Een herkenbare zin voor mensen met een account op Headspace, aangezien iedere sessie op dit digitale platform steevast begint met de stem van één van de oprichters: Andy Puddicombe, een voormalige boeddhistische monnik. Mocht je Andy niet kennen; hij geeft geleide meditaties en zijn TED Talk 'All It Takes Is 10 Mindful Minutes', over de voordelen van iedere dag tien minuten mediteren, is al door meer dan zes miljoen mensen bekeken.
Hoe het Sister City hotel een plek werd van balance and belonging
Mindfullness in combinatie met minimalisme zijn het uitgangspunt geweest voor het nieuwe Sister City Hotel in New York, onderdeel van de Ace Hotel Group. Waar het Ace-hotel bekend staat om zijn drukke, bruisende lobbybar, wil het zusje Sister City, een rustpunt zijn in de hectische stad. De Headspace app speelt hierin een rol, aangezien het hotel elke gast een gratis maandabonnement aanbiedt op de populaire meditatie app, te gebruiken tijdens het verblijf.
Less, but better
Een ander uitgangspunt van het ontwerp van het Sister City is het credo less but better van Dieter Rams, een bekende industrieel ontwerper. Dat credo introduceerde hij in de jaren ‘50 samen met zijn 10 principes van goed design, waarin onder meer duurzaamheid, soberheid, innovatie, gebruiksvriendelijkheid en aandacht voor detail belangrijke speerpunten waren.
Het overbodige weglaten
Volgens de basisregels van Rams is een goed ontwerp zo weinig mogelijk ontworpen. In zijn ontwerpen stelt hij zich tot doel om het overbodige weg te laten, zodat het wezenlijke tevoorschijn komt. Het maakt de vormen rustig, begrijpelijk en aangenaam en zorgt ervoor dat ze lang meegaan. Verder gebruikt Rams bijna geen kleur. Zijn ontwerpen zijn harmonieus, logisch en onopvallend.
Minimaal ontworpen ruimtes
De principes van Rams zijn leidend geweest voor het ontwerp van het Sister City. Volgens Kelly Sawdon, Brand Manager en partner van de hotelgroep, helpt een minimaal ontworpen ruimte de gasten om aanwezig en geaard te blijven. ,,Sister City is een plek die je iets geeft, in plaats van dat het wat van je afneemt. In zo’n zorgvuldig ontworpen omgeving wordt een gevoel van autonomie en mindfullness aangewakkerd. Helemaal in zo’n levendige en dichtbevolkte stad als New York.”
Rustige ruimtes in een hectische stad
De muren van het hotel zijn zo clean mogelijk gehouden, de aandacht van de ontwerpers is vooral gericht op de ontwerpelementen. ,,Eenvoud betekent niet noodzakelijkerwijs simplistisch; er is veel zorg besteed aan de verschillende manieren om minimalisme iets tastbaars, vertrouwds, warms en uitnodigends te geven. Zo zijn de kamers, bijna volledig opgetrokken uit Italiaans kersenhout, samenhangende ruimtes waar alles op elkaar is afgestemd. Met het idee balans, esthetische harmonie en ook momenten van verrassing en behaaglijkheid op te roepen. Er is niet voor minimalisme gekozen uit financiële overwegingen, maar juist om reizigers in de stad bewust een rustige ruimte en een gevoel van welzijn te bieden.”
Oververzadiging en visuele vermoeidheid
De hotelontwerpers zien minimalisme niet als een trend, maar als een belangrijke richting en een reactie op oververzadiging en visuele vermoeidheid. Veel van hun inspiratie voor Sister City bestaat al veel langer dan vandaag. Zo is er goed gekeken naar het ontwerp van de Japanse Bento box en de functionaliteit van de Finse sauna. Dus in dit hotel geen flitsende kunst en Instagram locaties, maar wel high-end materialen, strakke lijnen en een rustige sfeer.
Don’t beat the boy out of the girl
De basis van het Sister City hotel is prachtig en bijzonder vanwege de aanpak en de met liefde ontworpen functionele meubels, free from excess decoration. Je zou het misschien ook een beetje keurig en zelfs steriel kunnen noemen. Waardoor ik me afvraag of je er na een lange dag van lopen en fietsen door de stad, durft neer te ploffen. Iets waar ik natuurlijk alleen proefondervindelijk achter kan komen.
In dat geval bij deze een note to myself.
Om een heel klein beetje Lazaro Rosa Violan in mijn koffer mee te nemen. Iemand die wij bij Pubblik&Vos hoog hebben zitten als het aankomt op het creëren van sfeer.