Met heel veel plezier rijd ik op werkdagen naar studio B29, een verzamelgebouw waarbinnen het kantoor van Pubblik&Vos is gehuisvest. En dan bij voorkeur op de fiets via de Haarlemmerstraat en het Westerpark. Onze studioruimte is een gaaf industrieel gebouw met hoge plafonds, veel daglicht en heel veel sfeer - de kou in de winter en ongewenst bezoek van hier en daar een muis daargelaten. De mensen die er rondlopen en het feit dat we met het Pubblik&Vos-team worden omringd door onze boeken, materiaalstalen, tekeningen en het creatieve werk van onze medehuurders, zijn een feest. De gesprekken die we met elkaar voeren, waardoor je soms een inkijkje krijgt in een wereld die je niet kent en die je kijk op de wereld verrijkt, de slappe lach die regelmatig klinkt en de feestjes die we geven - zoals een diner van 29 gangen met een B -, maken onze studio tot een gouden plek.

Hoe voelt jouw kantoor?

Op het eerste gezicht lijkt er weinig verband te zijn tussen een kantoorruimte en iemands geestelijke gezondheid. Onderzoek naar welbevinden op de werkplek benadrukt vaak de goede balans tussen werk en privé, een goede gezondheid, veiligheid, ontwikkeling, erkenning en betrokkenheid van werknemers. Logisch, want geestelijke gezondheid gaat meer over hoe je je emotioneel voelt en niet zo zeer over hoe geluiddicht de vergaderruimte is.

Mensen prioriteit geven boven productiviteit

Toch is de rol die de omgeving speelt niet te onderschatten. Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan, blijkt dat het fysieke ontwerp van een werkruimte echt invloed heeft op onze geestelijke gezondheid en daarmee ook op werkgeluk. Interessant om te weten op wat voor manier je daar invloed op kan uitoefenen. En zo ziekteverzuim kunt voorkomen.

Opkomst van ‘wellness focused’ ruimtes in kantoorgebouwen

De term burn-out stamt al uit 1974, maar is pas recent opgenomen in de internationale classificatie van ziekten. En dan niet als medische aandoening maar als beroepsfenomeen. Goed voor meer dan 100 miljard aan zorguitgaven per jaar. Niet alleen stress heeft zijn weerslag op de geestelijke gezondheid, ook eenzaamheid heeft een negatieve invloed. En aangezien steeds meer werknemers tegenwoordig op afstand werken, is het gevoel van eenzaamheid een probleem dat alleen maar groter wordt. Ook het feit dat er van ons verwacht wordt (of dat we ons zelf opleggen) altijd ‘aan’ te staan, brengt behoorlijke uitdagingen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid met zich mee.

Fitnessruimte of yogasessies voldoen niet

Gelukkig denken steeds meer werkgevers na over de geestelijke gezondheid van hun medewerkers. Ze realiseren zich dat er meer nodig is dan een fitnessruimte op kantoor of een paar gratis yogasessies om hun personeel in balans te houden. Ik las hierover een artikel in het magazine Frame. Over welke rol de werkplek -het ruimtelijk ontwerp- speelt bij het welbevinden van de mensen die er werken.

Moderne kantoren: rust, ruimte en AI?

In de komende blogs gaan we ons hierin verdiepen. Waarbij het welzijn van mensen centraal staat. Verschillende onderwerpen komen aan bod. Zoals de invloed van rust en ruimte op het werk, en plekken waar je je écht even kunt terugtrekken. Waar je zelfs even helemaal offline bent. Of de toekomst van technologieën op het gebied van artificial intelligence die zich straks aan elk individu weten aan te passen.

Het belang van een bakstenen centrum

Ook gaan we in op het belang van de rol van het fysieke kantoor. In de hedendaagse digitale wereld kan op afstand werken tijd besparen, maar als de hele wereld het risico loopt een werkplek te worden, is het misschien wel noodzakelijk om juist een bakstenen centrum te hebben. Een ‘clubhuis’ waar je naartoe komt om je teamgenoten te zien. Tenslotte zijn mensen sociale wezens en is het fijn om met elkaar te kunnen sparren en van elkaar te leren. Persoonlijk contact blijft daarin essentieel.

Natuur van buiten naar binnen

En we sluiten de serie af met het feelgood gevoel dat planten oproepen en het feit dat in groene kantoren het ziekteverzuim lager is. Werkruimtes die de natuur naar binnen brengen, floreren steeds meer. Helemaal omdat mensen meer en meer losraken van de natuur en we het risico lopen de emotionele en fysiologische voordelen van buiten zijn te verliezen… Straks gaan we nog massaal bosbaden op kantoor!